Tvarohový koláč s figami

TVAROHOVÝ KOLÁČ S ČERSTVÝMI FIGAMI

Z multifunkčnej parnej rúry

Maslový sušienkový korpus, ricotta a sladké figy tvoria dokonalú kombináciu.

INGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ

200 g klasických cereálnych kakaových sušienok Bebe, 100 g zmäknutého masla, 800 g syra ricotta, 4 vajcia, 100 g trstinového cukru, 2 ks vanilkového cukru, kôra z 1 ks citróna, 1 balenie vanilkového pudingu, 12 ks čerstvých fíg, 50 g pekanových orechov, 4 ks fíg a pár pekanových orechov na ozdobu

 

Forma s priemerom 26 – 28 cm

 

PRÍPRAVA

Sušienky rozdrobíme do misy a premiešame so zmäknutým maslom. Vzniknutou zmesou vyložíme dno a strany formy do výšky cca 4 cm a poriadne ho „utlačíme“, aby sa budúci korpus nerozpadal.

 

Ricottu zmiešame v mise so žĺtkami a oboma druhmi cukru, citrónovou kôrou, pudingovým práškom a pomocou metličky poriadne premiešame. V inej mise vyšľaháme z bielkov tuhý sneh, ktorý veľmi zľahka vmiešame do ricottovej zmesi.

 

Figy zbavíme stopiek, nakrojíme ich do kríža do ¾ a po stranách prsty pritlačíme k sebe, aby sa figy roztvorili ako kvety. Potom ich rovnomerne rozložíme na pripravený korpus, navrstvíme polovicu ricottovej zmesi, posypeme nasekanými pekanovými orechmi a zakryjeme druhou polovicou zmesi. Necháme 10 minút odpočívať.

 

Formu s koláčom preložíme na plech a dáme piecť do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Horúca para Intervalové pečenie / Nízka vlhkosť Low pri teplote 130 °C cca na 70 minút.

 

Po upečení necháme koláč pri izbovej teplote vychladnúť, potom dáme aspoň na 2 hodiny odležať do chladničky. Koláč nakrájame na porcie, ktoré ozdobíme čerstvými figami a pekanovými orechmi.