Srnčia sviečkovica s tekvicovou tarhoňou

Ingrediencie

800 g srnčej sviečkovice, soľ, korenie, rozmarín

Tekvicové rizoto z krúp s orechami a žeruchou:
480 g tarhone, soľ, 500 g tekvice Hokkaido, čierne korenie, 100 ml olivového oleja, 1 cibuľa, 400 ml zeleninového vývaru, 60 g parmezánu, 100 g masla, 40 g lieskových orechov, 40 g žeruchy (cca 1 vanička)

Marinovaná tekvica:
100 g tekvice, soľ, 1 lyžička cukru, 20 ml olivového oleja, 1 lyžica octu

Srnčia sviečkovica s tekvicovým rizotom

Príprava

Mäso očistíme, osolíme a okoreníme. Rozohrejeme grilovaciu dosku, nazývanú aj Plancha gril, a mäso opečieme zo všetkých strán s rozmarínom. Mäso vyberieme z grilu Plancha, necháme ho odpočívať a potom ho opäť podľa potreby tepelne upravíme na grile Plancha.

Srnčia sviečkovica s tekvicovým rizotom

Deň predtým si pripravíme marinovanú tekvicu. Nakrájame ju na tenké plátky, pridáme soľ, cukor, olivový olej a ocot a vložíme do vákuového vrecka. Prikryjeme a dáme do chladničky na 24 hodín, aby skrehla.

Tekvicu umyjeme, neolúpeme, nakrájame na kocky a uložíme na plech s papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme a mierne pokvapkáme olivovým olejom. Plech vložíme do rúry a pečieme 30 minút pri teplote 160 °C.

Upečenú mäkkú tekvicu presunieme do mixéra a rozmixujeme na hladké pyré. Na zvyšnom olivovom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, vsypeme tarhoňu a krátko smažíme. Pridáme tekvicové pyré a všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme približne 15 minút, odstavíme a necháme v teple dovariť. Do hotovej tarhone nastrúhame parmezán, zahustíme ju studeným maslom nakrájaným na kocky a premiešame. Oriešky nasucho opražíme.

Tarhoňu položíme na tanier, niekoľkokrát zospodu poklepeme, aby sa rozliala po celom povrchu. Dochutíme čerstvým korením, navrch dáme opražené lieskové orechy, žeruchu a marinovanú tekvicu.