BRAVČOVÉ LÍČKA DUSENÉ V CIDERI

BRAVČOVÉ LÍČKA DUSENÉ V CIDERI SO ZEMIAKOVO-MRKVOVÝM PYRÉ

Z multifunkčnej parnej rúry

Aj vám chutia hovädzie líčka? Vyskúšajte aj tie bravčové. V kombinácii so sladkastým jablčným ciderom nemajú konkurenciu.

INGREDIENCIE NA 4 PORCIE

800 g bravčových líčok, 3 ks žltej cibule, 1 jablko Golden Delicious, 60 ml oleja, 1 l mäsového vývaru, 1 l cideru Strongbow, 10 g čerstvo nahrubo rozdrveného čierneho korenia, 4 vetvičky tymianu, 2 bobkové listy, 50 g masla, soľ a korenie

Pyré
250 g zemiakov (varný typ C), 200 g mrkvy, 50 g masla, 250 ml smotany (33 %), 2 veľké jablká Golden Delicious, šťava a kôra z 1 citróna, 30 ml olivového oleja, 20 g trstinového cukru, soľ

PRÍPRAVA

Olúpané zemiaky a mrkvu nakrájame na kocky, vložíme do dierovanej nádoby a 35 minút varíme v rúre s funkciou Varenie v pare pri teplote 96 °C. Maslo krátko povaríme so smotanou. Uvarené zemiaky s mrkvou roztlačíme, pridáme prevarenú smotanu s maslom, osolíme a rozmixujeme na hladké pyré.

Líčka očistíme od tuhších blán, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej na vysokú teplotu a líčka postupne cca po 5 – 6 ks opečieme zo všetkých strán dočervena, potom preložíme do pekáča. Na panvici s výpekom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme olúpané jablko nakrájané na 1 cm kocky a drvené čierne korenie. Všetko restujeme do mierne zlatistej farby. Nakoniec pridáme ¼ l vývaru a z panvice odvaríme všetky pripečené zvyšky. Zmes z panvice prelejeme do pekáča s líčkami, pridáme zvyšok vývaru, cider a bylinky. Pečieme v predhriatej rúre s funkciou Horúca para Intervalové pečenie Plus pri teplote 130 °C cca 2 hodiny a 20 minút (domäkka).

Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a rozkrájame na mesiačiky. Na panvici zohrejeme olivový olej a dozlatista na ňom opečieme kúsky jabĺk spoločne s citrónovou kôrou. Pridáme cukor a šťavu z citróna a zľahka povaríme, aby vzniknutý sirup jablká pekne obalil. Hotové líčka opatrne vyberieme z pekáča a odložíme nabok. Šťavu prepasírujeme cez jemné sitko do hrnca, potom zredukujeme na ⅓ objemu a ku koncu zjemníme maslom. Líčka vložíme do hotovej omáčky a zohrejeme.

Líčka podávame poliate omáčkou, doplnené zemiakovo-mrkvovým pyré a ozdobené kúskami opečeného jablka.