Slané pohostenie

Flammkuchen s bylinkami a zrejúcim syrom

Vyskúšajte recept šéfkuchára Jana Punčochářa


Francúzi by ho nazvali tarte flambée, v Alsasku je to flammkuchen. Tento slaný koláč je skvelou voľbou, keď máte chuť na niečo dobré alebo čakáte hostí.

Ingredience

Na cesto

150 g hrubej ražnej múky, 100 g hladkej múky, vlažná voda, 2 lyžice olivového oleja, 10 g droždia (1/4 kocky), Soľ, múka na pomúčenie pracovnej plochy

 

Náplň

200 g prerastenej slaniny, 125 g crème fraîche s bylinkami, 6 ks šalotky, olivový olej na vymastenie plechu, 200 g zrejúceho syra, 1 zväzok pažítky

Príprava flammkuchen

Príprava

Obidve múky zosypeme dohromady. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a premiešame ho s trochou vlažnej vody a múky. Prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 20 minút vzísť kvások. Potom pridáme olej, dve lyžičky soli a 3 - 4 lyžice vlažnej vody. Na pomúčenej pracovnej doske vymiesime cesto, ktoré necháme odpočinúť pod utierkou asi 40 minút.

Medzitým nakrájame slaninu na malé kocky, šalotky ošúpeme a nakrájame na tenké krúžky. Na panvici bez tuku najprv dochrumkava opražíme slaninu, odložíme ju nabok a ľahko opražíme i šalotku. Obe potom spolu poriadne premiešame a necháme vychladnúť.

Rúru si predhrejeme na  240 stupňov (teplovzdušnú rúru na 220 stupňov).

Cesto dobre spracujeme, rozdelíme na šesť dielov a na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme šesť tenkých oválnych koláčov. Prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme crème fraîche s bylinkami a na to poukladáme slaninovú zmes.

Flammkuchen pečieme 15 až 20 minút. Po vytiahnutí z rúry (najlepšie na pizza kameň) bohato posypeme pažítkou a kúskami zrejúceho syra.