ŠALÁT Z ČERVENEJ REPY S ČAKANKOU

ŠALÁT Z ČERVENEJ REPY S ČAKANKOU A KOZÍM SYROM

Z multifunkčnej parnej rúry

Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte do originálneho trojobalu.

INGREDIENCIE NA 4 PORCIE

Šalát
3 červené repy, 20 ml olivového oleja, 2 vetvičky čerstvého tymianu, soľ a čierne korenie, 2 biele čakanky, 1 vetvička pažítky, 50 g soli

Orechy
40 g vlašských orechov, 50 g masla, štipka cayenského korenia, 10 g krupicového cukru, soľ

Zálievka
15 ml balzamikového octu, 45 ml olivového oleja, 5 g cukru, soľ a korenie

Ochutená strúhanka
50 g strúhanky Panko, kôra z 1 citróna, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate

Obaľované syry
4 kozie syry Crotin, 50 g hladkej múky, 2 vajcia, 1 lyžica olivového oleja
alobal

PRÍPRAVA

Do misky nasypeme soľ a do nej zapichneme čakanku spodnou časťou dolu. Toto všetko prikryjeme alobalom a necháme cez noc v chladničke. Soľ vytiahne z čakanky horkosť.

 

Dobre opláchnutú a osušenú repu potrieme olivovým olejom, preložíme do dierovanej nádoby a dáme na 2 hodiny variť do rúry s funkciou Varenie v pare pri teplote 96 °C. Po vychladnutí ošúpeme a rozkrájame na kocky 2 × 2 cm.

 

Vlašské orechy opečieme na masle pri miernom ohreve dozlatista, precedíme a ihneď ochutíme soľou, korením a cukrom. Z balzamikového octu, olivového oleja, cukru, soli a korenia vyšľaháme v miske ľahkú zálievku na šalát.

 

V mise zmiešame strúhanku Panko, kôru z citróna, drvený cesnak a nasekaný petržlen. Kozí syr obalíme v múke, v rozšľahanom vajci a pripravenej ochutenej strúhanke Panko. Syry vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich olivovým olejom a dáme piecť do predhriatej rúry s funkciou Teplovzdušné pečenie pri teplote 230 °C cca na 6 minút (do sfarbenia).

 

Čakanku vyberieme zo soli, opláchneme ju a osušíme, rozkrájame na šestiny a zbavíme hlúbu. V miske premiešame listy čakanky s repou a všetko zľahka ochutíme zálievkou.

 

Šalát rozložíme na taniere, ozdobíme orechmi a nasekanou pažítkou. Nakoniec navrch každého šalátu pridáme usmažené kozie syry.