ÚDENÝ LOSOS NA ZELENOM ČAJI

ÚDENÝ LOSOS NA ZELENOM ČAJI S RESTOVANOU ZELENINOU

Z multifunkčnej parnej rúry

Patří losos k vašim nejoblíbenějším rybám? Zelený čaj a další netradiční ingredience posunou jeho chuť ještě dále.

INGREDIENCIE NA 4 PORCIE

600 g lososa s kožou bez kosti

Restovaná zelenina
1 lyžica čerstvého zázvoru, 1 čili paprička, 2 strúčiky cesnaku, 1 červená cibuľa, 2 hlávky čínskej kapusty, 1 stredná mrkva, 100 g hlivy ustricovej, 1 červená paprika, 1 žltá paprika, 1 lyžica ustricovej omáčky, 1 lyžica sezamových semienok (čiernych alebo bielych), 2 lyžice listov koriandra, 2 lyžice sezamového oleja, soľ, limetka, čili paprička
Flambovacia plynová pištoľ
Antikorová perforovaná a plná nádoba na pečenie (príslušenstvo parnej rúry)

Marináda
1 strúčik cesnaku, 3 cm lúpaného zázvoru, šťava z 1 pomaranča, kôra z ½ pomaranča, 1 lyžička trstinového cukru, 1 lyžica sójovej omáčky, ½ lyžičky korenia piatich vôní, 1 lyžica rastlinného oleja

Údiaca zmes
100 g jazmínovej ryže, 2 lyžice zeleného čaju, 2 celé badiány, kôra z ½ pomaranča

PRÍPRAVA

Lososa očistíme od šupín a kostí a nakrájame na štyri porcie. Pripravíme si marinádu – do mixéra vložíme cesnak, zázvor, cukor, korenie piatich vôní, sójovú omáčku, olej, pomarančovú šťavu a kôru a rozmixujeme. Do tejto marinády vložíme lososa a necháme ho marinovať v chladničke 2 – 3 hodiny. Potom lososa vyberieme z marinády a osušíme. Antikorovú nádobu otočíme hore dnom a položíme naň marinované filety lososa.

Z alobalu vytvoríme mištičku s okrajmi. Ryžu v miske zmiešame s cukrom, zeleným čajom, rozlámaným badiánom a zvyškom kôry z pomaranča. Zmes nasypeme do pripravenej alobalovej misky, ktorú postavíme do plného antikorového plechu. Túto zmes zapálime pomocou flambovacej pištole, aby začala tlieť, a ihneď nad zmes položíme plech s filetami lososa (vznikne akýsi „naparovač“), prikryjeme alobalom a poriadne utesníme, aby dym neunikal. Vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Teplovzdušné pečenie a pečieme pri 185 °C asi 15 minút. Po upečení vyberieme z rúry a necháme ešte 5 minút odpočívať pod alobalom.

Umyté papriky, mrkvu, cibuľu a hlivu nakrájame na tenké prúžky, čínsku kapustu rozkrájame na hrubšie rezance. Vo woku pri miernom ohreve na oleji najskôr opečieme nadrobno nakrájaný cesnak, zázvor a čili papričku, potom pridáme papriky, cibuľu, mrkvu a hlivu, sprudka opečieme a cca 2 minúty restujeme. Ochutíme ustricovou omáčkou a soľou. Ku koncu pridáme nakrájanú čínsku kapustu, sezamové semienka a krátko opečieme. Prihodíme lístky koriandra a už nevaríme.

Na taniere rozdelíme restovanú zeleninu, navrch položíme lososa a ozdobíme nakrájanou čili papričkou a koriandrom. Podávame s mesiačikom limetky.