Bez mäsa

Pečené paradajky s olivami a kuskusom

Ľahký zeleninový obed podľa Jana Punčochářa.

Ingrediencie

1000 g kvalitných paradajok, 100 g bazalko vého pesta, 100 g čiernych olív, 150 g sušených paradajok, 100 g hladkolistého petržlenu, 200 g kuskusu, 3 citróny, 300 ml olivového oleja, soľ, čierne korenie, 250 g balkánskeho syra, 220 ml kuracieho vývaru,80 g čerstvej bazalky

Pečené paradajky podľa Jána Punčochářa

Postup

Vršky paradajok odrežeme tak, aby sa dali plniť. Následne paradajky vydlabeme a dôkladne ich vymastíme pestom z bazalky.

Kuskus vložíme do misy, zalejeme vriacim vývarom, prikryjeme fresh fóliou a necháme asi 8 minút napučať. Potom do kuskusu pridáme nasekané olivy, vnútrajšky paradajok, nakrájané sušené paradajky, petržlen, nastrúhanú kôru z dvoch citrónov, citrónovú šťavu a olivový olej. Všetko dôkladne premiešame, podľa potreby osolíme a zasypeme asi ¾ balkánskeho syra.

Ochuteným kuskusom naplníme pripravené paradajky a na vrch dáme bazalku, trhaný balkánsky syr a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme približne 10 minút na 225 °C.

Paradajky vyberieme z rúry, znova ich zalejeme olivovým olejom a pokvapkáme citrónom.